Details

      Description

      The following message is output in the eventlog monitoring in WindowsServer 2008R2.

      The description for Event ID:? in Source:'xxxxxxxxxxxxxxxxx' cannot be found. Either the component that raises this event is not installed on your local computer or the installation is corrupted. You can install or repair the component on the local computer. If the event originated on another computer, the display information had to be saved with the event.

        Activity

        Hide
        richlv added a comment - - edited

        seems to be similar to ZBX-2837

        Oleksiy Zagorskyi hmm, I don't see how they can be similar.
        It's not similar, IMO!

        Show
        richlv added a comment - - edited seems to be similar to ZBX-2837 Oleksiy Zagorskyi hmm, I don't see how they can be similar. It's not similar, IMO!
        Hide
        dimir added a comment - - edited

        Could it be this was fixed in ZBX-8595? At least it looks like the error message might have been improved. If so, would it be possible to try agent version 2.2.7 or later?

        Show
        dimir added a comment - - edited Could it be this was fixed in ZBX-8595 ? At least it looks like the error message might have been improved. If so, would it be possible to try agent version 2.2.7 or later?
        Hide
        Kazuo Ito added a comment -

        Hi dimir,

        In ZBX-8595 zbx_format_message has been fixed.
        It is called from zbx_get_eventlog_message.

        ZBX-9183 has occurred in the zbx_get_eventlog_message6.
        I believe this issue is not same as ZBX-8595.

        Best Regards,
        KAZ

        Show
        Kazuo Ito added a comment - Hi dimir, In ZBX-8595 zbx_format_message has been fixed. It is called from zbx_get_eventlog_message. ZBX-9183 has occurred in the zbx_get_eventlog_message6. I believe this issue is not same as ZBX-8595 . Best Regards, KAZ
        Hide
        Kazuo Ito added a comment -

        I could reproduce the problem.

        1)Launch a command prompt. (Run as Administrator)
        2)Add eventlog [Application] to item
        3)Output a message to event log in eventcreate command.

        eventcreate /ID 100 /L APPLICATION /SO Test /T Information /D "TEST TEST TEST"
        eventcreate /ID 100 /L APPLICATION /SO Test /T Information /D "TEST %20 TEST"
        

        Zabbix could get "TEST TEST TEST" message collectly, but Zabbix got the message below in "TEST %20 TEST" case.

        The description for Event ID: 100 in Source:... 'Test' can not be found Either the component that raises this event is not installed on your local computer or the installation is corrupted You can install or repair the component on the local computer If the event originated on another computer, the display information had to be saved with the event.
        

        Best Regards,
        KAZ

        Show
        Kazuo Ito added a comment - I could reproduce the problem. 1)Launch a command prompt. (Run as Administrator) 2)Add eventlog [Application] to item 3)Output a message to event log in eventcreate command. eventcreate /ID 100 /L APPLICATION /SO Test /T Information /D "TEST TEST TEST" eventcreate /ID 100 /L APPLICATION /SO Test /T Information /D "TEST %20 TEST" Zabbix could get "TEST TEST TEST" message collectly, but Zabbix got the message below in "TEST %20 TEST" case. The description for Event ID: 100 in Source:... 'Test' can not be found Either the component that raises this event is not installed on your local computer or the installation is corrupted You can install or repair the component on the local computer If the event originated on another computer, the display information had to be saved with the event. Best Regards, KAZ
        Hide
        Kazuo Ito added a comment - - edited

        Hi dimir,

        I did a check on Zabbix agent 2.2.8.

        Output a message to event log in eventcreate command.

        eventcreate /ID 100 /L APPLICATION /SO Test /T Information /D "----"
        eventcreate /ID 100 /L APPLICATION /SO Test /T Information /D "----%1----"
        eventcreate /ID 100 /L APPLICATION /SO Test /T Information /D "----%2----"
        eventcreate /ID 100 /L APPLICATION /SO Test /T Information /D "----%5----"
        eventcreate /ID 100 /L APPLICATION /SO Test /T Information /D "----%10----"
        eventcreate /ID 100 /L APPLICATION /SO Test /T Information /D "----%20----"
        

        Zabbix could get "----" message correctly.
        Zabbix got the message below in

        "----%2----","----%5----","----%10----","----%20----"

        case.

        The description for Event ID: 100 in Source:... 'Test' can not be found Either the component that raises this event is not installed on your local computer or the installation is corrupted You can install or repair the component on the local computer If the event originated on another computer, the display information had to be saved with the event.
        

        When eventlog is

        "----%1----"

        , Zabbix got a an incorrect message

        "------------%1------------"

        .

        Best Regards,
        KAZ

        Show
        Kazuo Ito added a comment - - edited Hi dimir, I did a check on Zabbix agent 2.2.8. Output a message to event log in eventcreate command. eventcreate /ID 100 /L APPLICATION /SO Test /T Information /D "----" eventcreate /ID 100 /L APPLICATION /SO Test /T Information /D "----%1----" eventcreate /ID 100 /L APPLICATION /SO Test /T Information /D "----%2----" eventcreate /ID 100 /L APPLICATION /SO Test /T Information /D "----%5----" eventcreate /ID 100 /L APPLICATION /SO Test /T Information /D "----%10----" eventcreate /ID 100 /L APPLICATION /SO Test /T Information /D "----%20----" Zabbix could get "----" message correctly. Zabbix got the message below in "----%2----","----%5----","----%10----","----%20----" case. The description for Event ID: 100 in Source:... 'Test' can not be found Either the component that raises this event is not installed on your local computer or the installation is corrupted You can install or repair the component on the local computer If the event originated on another computer, the display information had to be saved with the event. When eventlog is "----%1----" , Zabbix got a an incorrect message "------------%1------------" . Best Regards, KAZ
        Hide
        dimir added a comment -

        Yeah, I could reproduce the issue with the commands you specified. And it was the same with 2.2.6 and 2.2.8 . Thanks.

        Show
        dimir added a comment - Yeah, I could reproduce the issue with the commands you specified. And it was the same with 2.2.6 and 2.2.8 . Thanks.
        Hide
        dimir added a comment -

        Could you please test the development branch (copy of current 2.2 branch):

        svn://svn.zabbix.com/branches/dev/ZBX-9183

        or if you don't want to compile just use the zabbix_agentd binary attached as

        zbx-9183-fixed-zabbix_agentd.exe

        I'm also attaching the screenshots. The message with %1 was incorrectly translated but it was also so in the "general" tab in event viewer. In "details" tab it was shown as original. So zabbix was acting the same way as event viewer. Other messages were processed correctly.

        Show
        dimir added a comment - Could you please test the development branch (copy of current 2.2 branch): svn://svn.zabbix.com/branches/dev/ZBX-9183 or if you don't want to compile just use the zabbix_agentd binary attached as zbx-9183-fixed-zabbix_agentd.exe I'm also attaching the screenshots. The message with %1 was incorrectly translated but it was also so in the "general" tab in event viewer. In "details" tab it was shown as original. So zabbix was acting the same way as event viewer. Other messages were processed correctly.
        Hide
        dimir added a comment - - edited

        Kazuo Ito, could you please read my previous comment? Would it be possible for you to try the attached zabbix agent and see if the problem goes away?

        Show
        dimir added a comment - - edited Kazuo Ito , could you please read my previous comment? Would it be possible for you to try the attached zabbix agent and see if the problem goes away?
        Hide
        Kazuo Ito added a comment -

        Could you please test the development branch (copy of current 2.2 branch):

        svn://svn.zabbix.com/branches/dev/ZBX-9183

        or if you don't want to compile just use the zabbix_agentd binary attached as

        zbx-9183-fixed-zabbix_agentd.exe

        I will try zbx-9183-fixed-zabbix_agentd.exe, please wait.

        I'm also attaching the screenshots. The message with %1 was incorrectly translated but it was also so in the "general" tab in event viewer. In "details" tab it was shown as original. So zabbix was acting the same way as event viewer. Other messages were processed correctly.

        It is you're right.
        The message with %1 has been incorrectly converted, but it was acting the same way as event viewer.

        Show
        Kazuo Ito added a comment - Could you please test the development branch (copy of current 2.2 branch): svn://svn.zabbix.com/branches/dev/ZBX-9183 or if you don't want to compile just use the zabbix_agentd binary attached as zbx-9183-fixed-zabbix_agentd.exe I will try zbx-9183-fixed-zabbix_agentd.exe, please wait. I'm also attaching the screenshots. The message with %1 was incorrectly translated but it was also so in the "general" tab in event viewer. In "details" tab it was shown as original. So zabbix was acting the same way as event viewer. Other messages were processed correctly. It is you're right. The message with %1 has been incorrectly converted, but it was acting the same way as event viewer.
        Hide
        Kazuo Ito added a comment -

        Hi dimir

        I tried zbx-9183-fixed-zabbix_agentd.exe.
        Zabbix was properly collected a message!

        Thank you,
        KAZ

        Show
        Kazuo Ito added a comment - Hi dimir I tried zbx-9183-fixed-zabbix_agentd.exe. Zabbix was properly collected a message! Thank you, KAZ
        Hide
        dimir added a comment -

        Thank you!

        Show
        dimir added a comment - Thank you!
        Hide
        dimir added a comment -

        Fixed in development branch svn://svn.zabbix.com/branches/dev/ZBX-9183

        Show
        dimir added a comment - Fixed in development branch svn://svn.zabbix.com/branches/dev/ZBX-9183
        Hide
        Andris Zeila added a comment -

        Successfully tested

        Show
        Andris Zeila added a comment - Successfully tested
        Hide
        dimir added a comment -

        Fixed in 2.2.9rc1 (r51955), 2.4.4rc1 (r51956), 2.5.0 (r51957)

        Show
        dimir added a comment - Fixed in 2.2.9rc1 (r51955), 2.4.4rc1 (r51956), 2.5.0 (r51957)
        Show
        dimir added a comment - - edited (1) [D] Documented: https://www.zabbix.com/documentation/2.2/manual/introduction/whatsnew229#daemon_improvements https://www.zabbix.com/documentation/2.4/manual/introduction/whatsnew244#daemon_improvements < Alexander Vladishev > CLOSED
        Hide
        Alexander Vladishev added a comment - - edited

        (2) ChangeLog is incorrect:

        • (2.2, 2.4, trunk) new entries should be located in the upper part
        • (trunk) the new entry appears in 2.5, 2.4 and 2.2 sections - it should not be listed in the 2.5 section

        <dimir> RESOLVED in r51958, r51959, r51960

        <Alexander Vladishev> CLOSED

        Show
        Alexander Vladishev added a comment - - edited (2) ChangeLog is incorrect: (2.2, 2.4, trunk) new entries should be located in the upper part (trunk) the new entry appears in 2.5, 2.4 and 2.2 sections - it should not be listed in the 2.5 section < dimir > RESOLVED in r51958, r51959, r51960 < Alexander Vladishev > CLOSED

          People

          • Assignee:
            Unassigned
            Reporter:
            Kazuo Ito
          • Votes:
            0 Vote for this issue
            Watchers:
            4 Start watching this issue

            Dates

            • Created:
              Updated:
              Resolved: